Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Συμβουλές για Erasmus


Εφόσον το Erasmus μου φτάνει στο τέλος του, δε θέλω να χάσω την ευκαιρία και θα πω δύο πράγματα για αυτούς που θέλουν να κάνουν αυτό που έκανα εγώ και θα δώσω μερικές συμβουλές στους μελλοντικούς Ερασμίτες.
ΓΛΩΣΣΑ
Αρχικά, το πιο σημαντικό για μένα είναι «Μάθετε Αγγλικά»... Έστω και βασικά πράγματα, αλλά με τα αγγλικά μπορείτε να πάτε παντού. Ακόμη και σε χώρες όπου δε μιλάνε τη γλώσσα, πάντοτε θα βρείτε κάποιον που μπορείτε να συννενοηθείτε στο ελάχιστο. Αν μπορείτε μάθετε και κάποιες λέξεις από τη γλώσσα στη χώρα που θα πάτε.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι δηλώσεις για το Εrasmus ξεκινούν κάθε χρόνο Μάρτιο- Απρίλιο και μπορεί κανείς να δηλώσει ότι θέλει να πάει για χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο του επόμενου έτους ή και για ολόκληρη τη χρονιά. Έχει αρκετά γραφειοκρατικά η όλη υπόθεση αλλά υπάρχει χρόνος, ειδικά αν προτιμήσετε το εαρινό εξάμηνο. Αφού σας δεχτούν από το ελληνικό πανεπιστήμιο για να φύγετε, πρέπει να σας δεχτούν μετά από το πανεπιστήμιο υποδοχής, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ απόρριψη από εκεί, όποιο και να είναι αυτό.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Είναι καλύτερα να μη χρωστάτε πολλά μαθήματα για να μην έχετε το νου σας κατά τη διάρκεια του Erasmus σε αυτά. Επίσης συνιστώ να πάτε σε μια ηλικία μεγαλύτερη των 20-21 για να έχετε καλύτερη ευχέρεια στο να κινείστε και να μένετε μόνοι σας στο εξωτερικό. Όσο αναφορά τα μαθήματα, εξαρτάται πάντοτε από το πανεπιστήμιο που διαλέξατε, στη σχολή στην οποία είστε, αλλά και στους καθηγητές των μαθημάτων. Προτιμήστε πανεπιστήμια που διδάσκουν στα αγγλικά και μαθήματα που φαίνονται εύκολα στη λίστα ή αν δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα, μαθήματα που τα έχετε ξανακάνει, ώστε να μη χρειάζεται να τα διαβάσετε από την αρχή. Το αν θα αναγνωριστούν στην Ελλάδα εξαρτάται από τους αντίστοιχους καθηγητές και αυτό πρέπει να το κανονίσετε προτού φύγετε για το εξωτερικό. Σε όλα τα παραπάνω χρειάζεται λίγη τύχη και κανείς δεν μπορεί να ξέρει από πριν για τη δυσκολία του μαθήματος, τον καθηγητή ή το τι περιλαμβάνει ακριβώς (εργασίες, εργαστήρια, υποχρεωτικές παρουσίες κτλ), γιατί πουθενά δεν αναφέρονται αυτά. Καλό θα ήταν να αναγνωρίζονται τα μαθήματα στην Ελλάδα έτσι ώστε να γλιτώσετε κάποια από αυτά.
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Σαν προορισμό θα πρότεινα Πορτογαλία, Ισπανία και ίσως Ολλανδία διότι τα πράγματα σε αυτές τις χώρες είναι αρκετά χαλαρά και για αυτό που θέλουμε είναι ό,τι καλύτερο, αξιοπρεπή πανεπιστήμια, καλή νυχτερινή ζωή, στις πρώτες δύο σχετικά φθηνή ζωή και λίγες σχετικά υποχρεώσεις. Επίσης θα πρότεινα επιλογή μικρής πόλης.
ΧΡΗΜΑΤΑ
Το πανεπιστήμιο δίνει κάποια λεφτά στους φοιτητές του Erasmus κάθε μήνα ανάλογα με τη χώρα προορισμού (300-500€/μήνα). Η συμβουλή μου είναι να έχετε άλλα τόσα στην άκρη έτσι ώστε να είστε καλυμμένοι και χαλαροί αλλά και να μπορέσετε να κάνετε κάποια ταξίδια. Τα έξοδα που πρέπει να καλύπτετε κάθε μήνα είναι ενοίκιο, φαγητό, ποτό. Εδώ που είμαι εγώ, όλα αυτά είναι σε αρκετά προσιτές τιμές αλλά και στην Ισπανία το ίδιο. Ενοίκιο προς 200€ (συμπεριλαμβανομένων κοινοχρήστων), φαγητό προς 5-6€ η μερίδα με σαλάτα, ψωμί και αναψυκτικό (ή στη λέσχη με 2,50€) και ποτό προς 2€/ μπύρα έξω και 0,50€/μπύρα στο σούπερ. Επίσης, αν έχετε σκοπό να πάτε σε μία από τις δύο παραπάνω χώρες να είστε προετοιμασμένοι να συγκατοικήσετε με αγνώστους. Και εδώ χρειάζεται λίγη τύχη. Συνήθως όμως δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού είναι πολύ διαδεδομένο εδώ και όλοι ξέρουνε πώς να συμπεριφέρονται σωστά στο σπίτι.
Καλό θα ήταν να ξέρετε να μαγειρέυεται κάτι, πριν φύγετε από Ελλάδα, ειδικά αν πάτε σε πιο βόρειες χώρες, όπου το φαγητό έξω κοστίζει πολύ ακριβά, ενώ τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ είναι φθηνά. Επίσης, βόρεια δε συνηθίζεται πολύ η συγκατοίκηση και τα ενοίκια ανεβαίνουν σε τιμές.
ΤΑΞΙΔΙΑ
Αν θέλετε να ταξιδέψετε, αυτή είναι η ευκαιρία της ζωή σας. Αφού φύγετε από Ελλάδα πληρώνοντας τους υπερφόρους των αεροδρομίων μας, στο εξωτερικό ταξιδεύετε με λίγα λεφτά με 2 εταιρίες, Ryanair και Easy-jet. Και όταν λέω φθηνά εννοώ 10-50€/πτήση (συμπεριλαμβανομένων όλων). Σε αυτές τις πτήσεις όμως μπορείται να πάρετε μόνο μία χειραποσκευή συγκεκριμένων διαστάσεων (55Χ40Χ20) και πιστέψτε με... είναι πραγματικά κομπλεξικοί με αυτό. Προτείνω λοιπόν προτού φύγετε από Ελλάδα, να αγοράσετε μία βαλίτσα με τις παραπάνω διαστάσεις. Αν θέλετε να νοικιάζετε αμάξια κατά την περίοδο αυτή, χρειάζεστε μία πιστωτική από μια τράπεζα ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για να μην έχετε προβλήματα μετά. Εγώ φτύνω αίμα κάθε φορά που θέλω να νοικιάσω εδώ και πρέπει να τους παρακαλάω διότι δεν έχω ανάγλυφα.
ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ
Πρέπει να πάρετε μαζί σας τα ρούχα σας, μία φωτογραφική, έναν υπολογιστή και τίποτα άλλο όταν φυγετε, για να μη γεμίζετε τις βαλίτσες άσκοπα. Τα αγοράζετε όλα από εκεί που πάτε. Ίσως και ένα κουτί Νες καφέ αν θέλετε να πίνετε τον καφέ που όλοι αγαπάμε στην Ελλάδα. Α, και ένα μπρίκι, γιατί στο εξωτερικό δεν έχουν... Επίσης, αν πάτε στην Ισπανία, καλό θα ήταν να έχετε και μια πιο κυριλέ ενδυμασία και σίγουρα μαύρα παπούτσια αν θέλετε να μπείτε σε λίγο πιο καλά κλαμπ το βράδυ (ακόμη και αν είστε γυναίκα).
ΓΕΝΙΚΑ
Φορτώστε όλη την κοινωνικότητά σας και είμαι σίγουρος ότι θα περάσετε τέλεια. Αρκετά καλό θα ήταν να πάτε 2-3 μέρες πριν μαζευτούν όλοι οι Ερασμίτες για να δείτε λίγο την πόλη, αλλά και να είστε στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει, ώστε να μπορέσετε να μπείτε από την αρχή σε παρέες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν πάτε μετά, δε θα περάσετε καλά. Υπαρχει μία περίοδος προσασμογής στην αρχή που μπορεί να σκέφτεστε το λόγο που φύγατε ή να μετανιώνετε, αλλά όταν αρχίσετε να καταλαβαίνετε που βρίσκεστε πραγματικά θα με θυμηθείτε και θα περνάτε απίστευτα. Όλα θα έρθουν σιγά σιγά από μόνα τους και δε χρειάζεται να αγχώνεστε για τίποτα, το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να πάρετε την απόφαση να φύγετε.
Αν παρέλειψα κάτι σημαντικό μπορείτε να με ρωτήσετε.

5 σχόλια:

  1. nai,gia pes re para???gia pesta se emas pou sou legame na pas k esy den trellainosoun??se emas pou mas fagan alloi ti thesi mas sto erasmus???me sygxises vradiatika.. :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ! ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ!!!!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ ΖΩΗΣ ΑΓΟΡΙΝΑ ΜΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. re file esi mou ta eleges xoris na ksereis sigoura.. aplws kai esi eixes akousei.... kai btw ti kaneis stis 6:34 sto blog? kai kaneis kai comment???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια χαρα! Επειδή φεύγω κι εγώ για Aveiro το εαρινό εξάμηνο 2012 και μας είπαν οτι μας δίνουν 385Ε/μήνα. αλήθεια χρειάζονται άλλα τόσα μηνιαίως για να είμαι άνετη? Από εστίες ξέρεις τι παίζει? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πω με πηραν κ μενα στην πορτογαλια κ ανυπομονω !μηπως ξερεις αν στην πορτογαλια στην braga υπαρχει εστια και αν ειναι φτηνη και καλη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή