Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ταξίδια (συνέχεια 4)


Πριν αρχίσετε να διαβάζετε το άρθρο σκεφτείτε κάτι από την όμορφη Ελλάδα μας. Οτιδήποτε...

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα τη χαρά να επισκεφτώ το φίλο Αντώνη στη Σουηδία. Ήταν να κάνω αυτό το ταξίδι πιο πριν αλλά το ηφαίστειο με καθηστέρησε λίγο, αλλά δεν κατάφερε να με σταματήσει. Είχα επίσης τη μεγάλη χαρά να συναντήσω την Κασσιανή (ξαδελφη, αν και νομίζω πως όλοι την ξέρετε) μετά από πολύ καιρό.

Αρχικά να πω ότι αυτό το ταξίδι ήταν λίγο διαφορετικό από αυτά που έχω κάνει μέχρι τώρα εδώ στο Erasmus. Δεν περιείχε κάστρα, μουσεία κτλ αλλά ήταν περισσότερο να δω δύο μεγάλες πόλεις και να απολαύσω τη ζωή στη Σουηδία. Ήταν για άλλη μια φορά φανταστικά. Αυτό που κάναμε ήταν μια μέρα να νοικιάσουμε ένα αμάξι και να οδηγήσουμε περίπου 1000 χιλιόμετρα πήγαινε- έλα μέχρι το Γέτεμπόρι (ναι, σωστά το γράφω, είναι με δύο τόνους σύμφωνα με τους Σουηδούς), το γνωστό στους περισσότερους Γκέτεμποργκ. Άξιζε βεβαίως τον κόπο γιατί εκεί συναντήσαμε την Κασσιανή και τη φίλη της Μαριάννα. Φάγαμε μαζί, γυρίσαμε την πόλη, ήπιαμε καφέ και πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Στο τέλος της διαδρομής (όπου δεν μπορείς να τρέξεις πάνω από 110 km/h... λόγω τυπικοτήτων) και ενώ έχουμε 4 ώρες για να παραδώσουμε το αμάξι στις 9 το πρωί αποφασίζουμε να κάτσουμε λίγο σπίτι για ντους και λίγο ύπνο. Φτάνοντας, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν αμάξια παρκαρισμένα έξω αλλά όλα είναι μέσα σε Πάρκινγκ το οποίο οι κάτοικοι πληρώνουν με το μήνα. Εγώ δεν μπορούσα να το παρκάρω πουθενά γιατί είμαι τουρίστας και δεν έχω ούτε κάρτες αλλά ούτε μπορούσα να αγοράσω για λίγες ώρες γιατί όλα ήταν κλειστά εκείνη την ώρα (5πμ). Τελικά αφήσαμε το αμάξι για μία ώρα μόνο του και μετά από αυτό, ενώ είχαμε σπίτι, κοιμηθήκαμε στο αμάξι γιατί δεν είχαμε Πάρκινγκ....... Και όλα αυτά 20km έξω από το κέντρο της Στοκχόλμης. Να πω ότι ήταν μέσα, να το δικαιολογούσα.

Έτσι κάπως λειτουργούν όλα τα πράγματα στη Σουηδία. Όπου και να είσαι ακολουθείς κανόνες. Ανακυκλώνεις, βγάζεις κάρτες για τα πάντα, αν δεν πας στο πανεπιστήμιο πριν το μάθημα, μετά θέλει κάρτα για να μπεις την οποία οι φοιτητές δεν έχουν, δεν τρέχεις με το αμάξι, πληρώνεις για το πάρκινγκ παντού και άλλα πολλά.

Και αν δεν τα κάνεις όλα αυτά πληρώνεις πρόστιμα. Δύο ήταν τα πιο παράξενα που άκουσα. Πρώτον δεν μπορείς να αφήσεις το κατοικίδιό σου πάνω από τρεις ώρες στο σπίτι μόνο του γιατί (ακούστε αυτό) αν το αφήσεις θα πάρει τηλέφωνο ο γείτονας στην αστυνομία, θα σε καταγγείλει και θα πληρώσεις.... ΑΚΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ....

Το άλλο που είδα είναι στα κλαμπ το βράδυ, ενώ υπάρχει χώρος για άτομα να μπουν μέσα (και να είναι και άνετα –όχι φάση Goldfish) τους κρατάνε έξω στο κρύο και στη βροχή γιατί λέει ότι επειδή έχει μία πόρτα, σε περίπτωση φωτιάς δε θα μπορέσουν να βγουν εγκαίρως όλοι. Φανταστείτε στο Goldfish να πιάσει φωτιά τι θα γίνει....

Όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά για το κράτος, την υγεία και τον πλανήτη γενικά. Αλλά όταν πρέπει να ζήσεις τηρώντας αυστηρούς κανόνες σε κάθε βήμα που κάνεις καταντάει κάπως κουραστικό, δε νομίζετε? Περνάει πλέον στη φάση ότι προσέχουμε περισσότερο την κοινωνία σαν ιδεολογία παρά το ίδιο το άτομο. Ίσως στην Ελλάδα έχουμε συνηθήσει τελείως διαφορετικά και για αυτό μου φάνηκε τόσο περίεργο.

Η Σουηδία είναι όμορφη χώρα και αρκετά γραφική ακόμη και μέσα στις μεγάλες πόλεις. Όλα είναι προσεγμένα και καθαρά, ειδικά στο Γκέτεμποργκ. Ένας δρόμος εκεί είναι χαλαρά πιο καθαρός και συμμαζεμένος από το σπίτι μου στην Πορτογαλία.... Όλα λειτουργούν στην ώρα τους και πάντα ευγενικά και όλοι μιλάνε Αγγλικά. Τα πάντα είναι πολύ ακριβά εκτός από το ρουχισμό και τις ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και οι μισθοί τους είναι ανάλογοι (όχι όπως στην Ελλάδα). Η νυχτερινή ζωή είναι αρκετά καλή με ωραία μέρη (κλαμπ, μπαρ κτλ) και για όλα τα γούστα. Κανείς δεν ασχολείται με το τι κάνεις ή πως είσαι ντυμένος και όλοι κοιτάνε να περάσουν καλά χωρίς να σε ενοχλήσουν. Η Σουηδία έχει πανέμορφες γυναίκες (ξανθές, ψηλές, γαλανομάτες στην πλειοψηφεία τους) και ξέρουν να περιποιούνται τον εαυτό τους. Και το σημαντικότερο, ΧΩΡΙΣ τουπέ.

Τελειώνοντας, να πω ότι όλοι οι Σουηδοί έχουν πάει μια φορά τουλάχιστον στην Ελλάδα για διακοπές. Για αυτούς είναι παράδεισος εκεί (ζέστη, πάρτυ στις παραλίες, χαμηλές τιμές συγκριτικά με τη χώρα τους). Θαυμάζουν τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. Κρίμα που εμείς δεν το βλέπουμε έτσι και κοιτάμε απλά να εκμεταλλευτούμε τον τουρισμό τους και να πάρουμε τα λεφτά τους.

Πάω στοίχημα ότι ό,τι και να σκεφτήκατε στην αρχή για την Ελλάδα είναι 90% διαφορετικό από το αντίστοιχο πράγμα στη Σουηδία και δε μιλάω μόνο για αυτά που έγραψα παραπάνω αλλά και για όλα τα άλλα που αφορούν τη ζωή και τη χώρα.

Γενικά ήταν μια φοβερή εκδρομή αλλά και μια ακόμη καλή εμπειρία για μένα να γνωρίσω μια άλλη χώρα. Ευχαριστώ τον Αντώνη για τη φιλοξενία του και τα σπιτικά φαγητά του και την Κασσιανή για την πολύ όμορφη μέρα στο Γκέτεμποργκ.

2 σχόλια:

  1. α ρε φίλε ποσο σε ζηλεύω :) ...απο όλα αυτά που είπες με κάλυψες απόλυτα στο σημείο: "ΧΩΡΙΣ τουπέ".

    Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλήρως επίκαιρο το σχόλιο του χάρη.. ;)
    τεντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή